Un membre del servei de Ginecologia de l’HTVC participa en un estudi que compara dos tractaments de l’endometrioma ovàric: la cirurgia laparoscòpica i la punció-aspiració guiada per ultrasons i esclerosi amb etanol (escleroteràpia).
L’endometriosi és una malaltia ginecològica benigna, inflamatòria, dependent d’estrogen, molt freqüent i multifactorial, que afecta més del 10% de dones en edat reproductiva. L’endometrioma ovàric és un tipus especial de quist que es formen en l’ovari a conseqüència de l’endometriosi.
En aquest estudi multicèntric espanyol es va seleccionar 40 pacients amb una sospita d’endometrioma ovàric amb un diàmetre màxim de 35-100 mm. Es van analitzar les concentracions hormonals sèriques en 26 d’aquestes dones i la reserva ovàrica (fol·licles antrals) en l’endometrioma ovari en els dos grups de pacients.
No es van trobar diferències en comparar les concentracions d’hormona antimulleriana (hormona reproductiva utilitzada com a indicador de la reserva ovàrica de la dona) i d’hormona foliculoestimulant abans i després de cada procediment. Les concentracions de 17-β-estradiol (hormona sexual femenina) van augmentar significativament després de l’escleroteràpia amb alcohol (p<0,001). La recuperació de fol·licles antrals després de 6 mesos semblava ser més elevada després de l’escleroteràpia que després de la cirurgia. Tres pacients van quedar embarassades del grup d’escleroteràpia.
Aquest estudi pilot va indicar que l’escleroteràpia amb alcohol preserva la fertilitat en pacients amb endometriomes millor que la cirurgia, amb augments significatius de les concentracions sèriques d’estradiol, possible recuperació de fol·licles antrals i embarassos espontanis observats en les pacients després de l’escleroteràpia.
Referència de l’estudi:
Jose M Martinez-Garcia, Beatriz Candas, Elena Suarez-Salvador, Maria Gomez, Elisabet Merino, Marta Castellarnau, Manuel Carreras, Marta Carrarach, Neus Subirats, Santiago Gonzalez, Eulalia Fernández-Montolí, Jordi Ponce, Amparo Garcia-Tejedor.
Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2021 Jan 22;259:60-66. DOI: 10.1016/j.ejogrb.2021.01.027