El grup de recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l’HTVC conjuntament amb investigadors de la universitat de Caen (França) i l’Institut de Biocibernètica i Enginyeria Biomèdica de Varsòvia (Polònia) han publicat els resultats d’un estudi comparatiu de 3 procediments automatitzats d’anàlisi d’imatge digital pel recompte de marcadors immunes en pacients amb càncer de mama. Aquest estudi s’ha publicat a la revista Histochemistry and Cell Biology.
Existeixen diferències entre els algoritmes d’anàlisis d’imatges assistits per ordinador que s’utilitzen per a avaluar biomarcadors immunològics en biòpsies de pacients amb càncer de mama. Aquestes diferències poden tenir implicacions en la determinació de factors predictius per a aquestes pacients com pot ser la recaiguda.
En aquest estudi s’ha comparat els resultats obtinguts pel recompte de set marcadors immunes obtinguts amb tres procediments d’anàlisis d’imatges assistit per ordinador diferents. En total s’ha avaluat 3304 imatges digitals de biòpsies obtingudes de 118 pacients amb càncer de mama triple negatiu.
Bé que els resultats van mostrar una estreta concordança entre els 3 procediments per a la majoria dels marcadors immunes a baixa concentració, sol 2 dels procediments van identificar factors associats amb la recaiguda idèntics.
La concordança general entre els resultats dels procediments d’anàlisis d’imatges assistits per ordinador no garantiria que s’identifiquessin els mateixos marcadors predictius de càncer de mama. Aquests resultats destaquen la importància de desenvolupar estratègies addicionals per a millorar la sensibilitat d’aquests procediments.
Referència de l’estudi:
How the variability between computer-assisted analysis procedures evaluating immune markers can influence patients’ outcome prediction.
Lejeune M, Plancoulaine B, Elie N, Bosch R, Fontoura L, de Villasante I, Korzyńska A, Navarro AG, Colón ES, López C.
Histochem Cell Biol. 2021 Aug 12. doi: 10.1007/s00418-021-02022-8.