Saltar al contenido

Paper de l’homocisteïna en els danys estructurals de l’escorça cerebral dels pacients amb malaltia de Parkinson

Un membre del servei de neurologia de l’HTVC ha participat en un altre estudi del projecte COPPADIS que va estudiar les possibles correlacions entre la degeneració cortical i els nivells d’homocisteïna en la malaltia de Parkinson.

L’homocisteïna és un tipus d’aminoàcid, una substància química que el cos utilitza per a produir proteïnes. Normalment, la vitamina B12, la vitamina B6 i l’àcid fòlic descomponen l’homocisteïna i la transformen en altres substàncies que el cos necessita.

L’homocisteïna present en la sang sembla ser incrementada en la malaltia de Parkinson i pot jugar un paper en el desenvolupament i la progressió d’aquest trastorn. No obstant això, la contribució específica dels nivells d’homocisteïna anormals en la degeneració cortical en la malaltia de Parkinson continua sent elusiva.

A partir de la cohort COPPADIS, s’ha identificat 137 pacients de pacients amb malaltia de Parkinson i 43 controls sans que tenien dades disponibles de nivells d’homocisteïna i de neuroimatges.

Aquest estudi va mostrar que els nivells d’homocisteïna estava incrementat en el grup de 137 pacients amb malaltia de Parkinson en comparació amb un grup de controls sans i a més que es correlacionava amb el rendiment cognitiu dels pacients i els danys estructurals en l’escorça cerebral dels pacients.

Aquestes troballes no només reforcen la presència i la importància de la degeneració cortical en la malaltia de Parkinson, sinó que també suggereixen que l’homocisteïna juga un paper entre els múltiples processos patològics que es creu que estan implicats en el seu desenvolupament.

Referència de l’estudi:

Increased homocysteine levels correlate with cortical structural damage in Parkinson’s disease.

Sampedro F, Martínez-Horta S, Horta-Barba A, Grothe MJ, Labrador-Espinosa MA, Jesús S, Adarmes-Gómez A, Carrillo F, Puig-Davi A, Lora FR, Barberá MA, Pastor P, Arroyo SE, Vila BS, Foraster AC, Martínez JR, Padilla FC, Morlans MP, Aramburu IG, Ceberio JI, Vara JH, de Fábregues-Boixar O, de Deus Fonticoba T, Ávila A, Martínez-Castrillo JC, Bejr-Kasem H, Campolongo A, Pascual-Sedano B; COPPADIS Study Group, Martínez-Martín P, Santos-García D, Mir P, Kulisevsky J.

J Neurol Sci. 2022 Jan 12;434:120148. doi: 10.1016/j.jns.2022.120148.