Saltar al contenido

Nova revisió integradora internacional sobre factors de risc al suïcidi i l’assetjament

Una investigadora de la unitat de cura complexa i semicrítica de l’HTVC ha publicat una revisió integradora internacional sobre els factors de risc per al suïcidi i l’assetjament (bullying) en adolescents. La revisió s’ha publicat a la revista International Journal of Nursing Practice.

L’assetjament escolar (bullying) és un dels fenòmens relacionats amb el suïcidi d’adolescents que representa ser la tercera causa de mort per a joves de 15 a 24 anys.

Les víctimes tendeixen a ser tímides, ansioses, insegures o febles i emocionalment vulnerables, convertint-se en objectius fàcils. En general, els assetjadors són persones amb poca empatia i arrogància. Un alt percentatge de víctimes d’agressions informen pensaments suïcides o intents de suïcidi.

En aquesta revisió integradora internacional es van realitzar cerques en cinc bases de dades, incloses CINAHL, Scopus, PubMed, Google Scholar i Cuiden, entre gener de 2010 i desembre de 2020. Els mètodes de revisió van incloure la identificació de problemes; cerca, avaluació i anàlisi de literatura; i presentació de resultats.

En total es van incloure divuit estudis. Els articles seleccionats es van agrupar en set categories temàtiques. Els factors de risc més significatius van ser: ser home, haver tingut un intent de suïcidi personal i/o familiar previ, problemes de salut mental, abús de substàncies, abús físic i/o sexual previ, nivell socioeconòmic baix, pertinença a una família monoparental, sota rendiment , disfunció familiar i ambient violent. Els factors de protecció més comuns tant per al suïcidi com per a l’assetjament van ser: ser dona, tenir bona salut mental, pertànyer a una família biparental, un ambient escolar segur, bones relacions familiars i tenir un mestre involucrat.

El suïcidi resultant de l’assetjament és un problema social i de salut pública, per la qual cosa les infermeres practicants i les infermeres d’atenció primària pediàtrica tenen la responsabilitat d’educar als mestres i pares per a promoure la detecció precoç i el desenvolupament de plans d’acció i prevenció més efectius.

Referència de l’estudi:

Risk factors for teen suicide and bullying: An international integrative review.

Inka Cuesta, Pilar Montesó-Curto , Erika Metzler Sawin , Maria Jiménez-Herrera , Montserrat Puig-Llobet , Paulo Seabra , Loren Toussaint  

Int J Nurs Pract. 2021 Apr 8;e12930.  doi: 10.1111/ijn.12930.