Saltar al contenido

Símptomes de dolor i fatiga de la fibromiàlgia en homes espanyols i nord-americans

Investigadors de la Unitat de Suport a la Recerca (USR) Terres de l’Ebre, de la Unitat Docent de Medicina de Família i Comunitària de Terres de l’Ebre i de la Universitat Rovira i Virgili han participat en un estudi internacional que ha analitzat l’impacte que té la síndrome de la fibromiàlgia en els homes.

La síndrome de la fibromiàlgia és un trastorn del dolor centralitzat crònic que es caracteritza per un dolor generalitzat i fatiga. Dels afectats per la fibromiàlgia, la majoria són dones i hi ha investigacions mínimes que impliquin homes.

El propòsit d’aquest estudi és descriure les experiències de dolor i fatiga dels homes amb la síndrome de la fibromiàlgia de dos països occidentals, Espanya i els Estats Units, per tal de donar suport a un reconeixement i diagnòstic més precís i precoç en homes.

Deu homes a Espanya i set homes als Estats Units van proporcionar informació sobre els seus símptomes, comportaments psicosocials i de cerca d’atenció en salut, i experiències de gènere amb fibromiàlgia, mitjançant entrevistes individuals i centrades en avaluacions qualitatives i quantitatives.

L’anàlisi d’aquestes entrevistes van mostrar que els homes experimenten diferents facetes de dolor i fatiga en comparació amb les dones, amb notables similituds i diferències entre els espanyols i els Estats Units. Per exemple, els homes informen de dolor més localitzat que el dolor generalitzat. L’estatus d’ocupació i les activitats, entre altres factors contextuals, van afectar les experiències de dolor i fatiga dels homes.

Aquestes primeres troballes poden portar a un examen més detingut de les recomanacions per als criteris d’avaluació i diagnòstic utilitzats internacionalment per a pacients amb síndrome de la fibromiàlgia amb un millor reconeixement de l’experiència dels homes.

Referència de l’estudi:

Fibromyalgia Pain and Fatigue Symptoms in Spanish and U.S. Men

Angela Kueny, Pilar Montesó-Curto, Shannon Lunn, Arya B Mohabbat, Stephanie Clark, Connie Luedtke, Ann Vincent, Ilga Ruschak, María Luisa Mateu-Gil, Maria Luisa Panisello-Chavarria, Lluís Rosselló, Carme Campoy Guerrero, Alessandra Queiroga Gonçalves, Carina Aguilar Martín, Loren Toussaint

Pain Manag Nurs. 2021 Mar 23;S1524-9042(20)30242-3. doi: 10.1016/j.pmn.2020.12.003.